Roční ohlédnutí: pozitiva a úspěchy jednoznačně převažují

Před rokem, v září 2012 se náš skomírající oddíl rozrostl o 50 nových děvčat a vydal se zcela novým směrem v oblasti jeho organizace. Nastal tedy čas na rekapitulaci uplynulé sezóny 2012 - 2013.

V září 2012 bylo vše takové nové, nepoznané až trochu euforické. Když naše, dovolím si říci 2,5 trenérky (protože Romana byla v oddíle par měsíců a Nora se chystala právě intenzivně na své druhé mimčo), viděly to množství stále a stále přicházejících dalších zájemkyň, šly na ně mdloby. Já měl samozřejmě velkou radost, že náš nábor měl takový megaúspěch a přesvědčoval a podporoval jsem trenérky, že to musí ustát a proč je členská základna pro oddíl tak životně důležitá.

A tak ten „první“ rok našeho nového oddílu utekl nějak podezřele rychle, ale vše podstatné jsme zvládli a tak je čas na bilancování…

Tak to byl takový malý úvod a teď hodnocení sezóny moderní gymnastiky dle jednotlivých bodů, obdobně jak je uvádíme na žádosti o podporu od města a kraje:

  1. Členská základna

    Cíl: Založit a pravidelně doplňovat členskou základnu.
    Skutečnost: V září 2012 jsme vytvořili silnou členskou základnu a pravidelně jí doplňujeme. Ke konci roku 2012 bylo v oddíle 52 platících gymnastek (na počátku roku 2012 byly pouze čtyři) a v září 2013 se i bez náboru přihlásilo přes 30 dalších zájemců, což svědčí o dobrém a známém jménu oddílu mezi veřejností. Dalším pozitivním rysem je vytváření stále většího kolektivu zapálených rodičů, kteří aktivity oddílu podporují všemožným způsobem, což je pro pozitivní atmosféru to nejlepší, co si můžeme přát.
  2. Trenérský kádr

    Cíl: Zajistit dostatečné množství kvalifikovaných trenérů a rozhodčích.
    Skutečnost: Sehnat trenéra, ještě k tomu kvalifikovaného, ochotného se ve volném čase věnovat moderní gymnastice, je nesrovnatelně náročnější, než sehnat nové gymnastky. Toto je zatím nejslabší místo ve fungování oddílu, i když se jej daří postupně zlepšovat. Ke třem původním trenérkám přibyly další, ať již trenérky s předchozími zkušenostmi, nebo dobrovolnice z řad maminek. Aktuální stav je 5 trenérů, kteří mají trenérské a rozhodcovské zkoušky, 1 choreografka, 2 baletky a 4 asistentky, které se chystají dále vzdělávat a absolvovat trenérské zkoušky. To je celkem 12 osob, což by měl být při správné organizaci tréninků počet více jak dostatečný. Dva naši rozhodčí pravidelně rozhodují na závodech – Jiří Špička v základním programu a skupinových sestavách a Miroslava Špičková ve volném programu má již zkušenosti i z rozhodování v zahraničí.

  3. Tréninkový program

    Cíl: Nabídnout moderní gymnastiku jako dobrý a prestižní druh volnočasové aktivity.
    Skutečnost: Členská základna, kterou jsme vybudovali během jednoho roku, a trvalý zájem svědčí o tom, že tento sport má na Karlovarsku své místo. Snažíme se, abychom nové zájemkyně nemuseli omezovat nějakými talentovými zkouškami a aby v oddíle fungoval tréninkový program gymnastické přípravky, ze které šikovné gymnastky již brzy začínají závodit v základním nebo volném programu.

  4. Závodní program

    Cíl: Zařadit co nejvíce gymnastek do závodního programu, kvalifikovat starší zkušené gymnastky na MČR a tam dosáhnout jejich dobré umístění.
    Skutečnost: Oddíl je zaměřen jako závodní a proto se trenérky snaží v maximální míře využít potenciál, píli i talent všech děvčat. Téměř všechny nové gymnastky již v roce 2013 soutěžily úspěšně v základním programu, 4 malá děvčata byla vybrána do volného programu. Na letním soustředění v Aši se připravila dvě družstva po pěti gymnastkách pro skupinové sestavy, které čeká závodní sezóna na podzim 2013. Čtyři starší závodnice postoupily na MČR z medailových pozic na přeborech a nejlepšího umístění na republice dosáhla Kristina Bernatová (15. z 39 startujících).

  5. Materiální zázemí oddílu

    Cíl: Zakoupit nový gymnastický koberec, audio aparaturu a pod.
    Skutečnost: Počátkem roku 2013 jsme zakoupili nový koberec 15x15 metrů, zřídili jsme v tělocvičně svoji vlastní skříň, nakoupili náčiní pro gymnastky a vytvořili jsme množství materiálů a tiskopisů pro potřeby oddílu.

  6. Moderní gymnastika v Karlových Varech

    Cíl: Vrátit moderní gymnastiku divákům do Karlových Varů.
    Skutečnost: Uspořádali jsme pro karlovarské publikum dvě exhibice moderní gymnastiky spojené s oddílovými přebory v prosinci 2012 a květnu 2013. V červnu 2013 jsme uspořádali v KV Areně za podpory města, kraje a dalších sponzorů historicky první závody moderní gymnastiky s mezinárodní účastí. Díky těmto velkolepým mezinárodním závodům jsme moderní gymnastiku přiblížili divákům z řad obyvatel Karlových Varů a regionu a věříme, že časem dosáhne i u nás mnohem větší popularity, jako je to běžné v zahraničí.

  7. Financování oddílu

    Cíl: Zajistit financování oddílu ze všech dostupných zdrojů.
    Skutečnost: Nabídli jsme v karlovarském regionu moderní gymnastiku, jako ryze ženský sport, jako důstojnou a atraktivní alternativu převážně mužských a hojně podporovaných hokejových a fotbalových klubů jak divákům, tak sponzorům. A jsme rádi, že se ochotní sponzoři našli. Kromě komerčních sponzorů byl oddíl financován díky příspěvkům města a kraje (které v minulosti byly spíše sporadické a minimální) a největší část financování byla umožněna díky členským příspěvkům.

  8. Propagace oddílu

    Cíl: Zajistit nadstandardní propagaci oddílu vůči veřejnosti i partnerům.
    Skutečnost: V sezóně 2012/13 bylo o karlovarské moderní gymnastice otištěno více než 20 velkých článků v regionálním tisku (MF Dnes, Deník Karlovarska, 5+2 dny, Radniční listy), 2x jsme byli živě v ČRo Plzeň, a reportáž ze závodů v KV Areně vysílala regionální TV zpravodajství. V rámci marketingu závodů jsme propagovali dobré jméno města a regionu mezi závodnicemi a diváky v ČR i zahraničí. Díky perfektní propagaci oddílu se o moderní gymnastice již v Karlových Varech ví, což přináší nejen nové zájemkyně o tento sport, ale i mnohem větší ochotu jak sponzorů, tak zástupců města a kraje.

Závěrem lze konstatovat, že téměř všechny naplánované cíle, a že nebyly malé, jsme splnili a prokázali tak, že jsme aktivní a důvěryhodný sportovní oddíl.

Jiří Herian, manažer oddílu moderní gymnastiky

Pole s hvězdičkou * jsou povinná.

Přidat komentář

Přehled komentářů

    Napište první komentář!

Carlsbad RG Cup

Logo RG Cup 2015 color.png

mezinárodní závody v moderní gymnastice

V roce 2023 proběhl již 11. ročník.
zveme vás na další, opět dvoudenní závod který je předběžně naplánován na
15. a 16. června 2024.


mezinárodní závody Carlsbad RG Cup probíhají za finanční podpory
Statutárního město Karlovy Vary a Karlovarského kraje

TOP akce 2023

16. června - Poznej a vyzkoušej moderní gymnastiku | KV Arena

17. a 18. června - Carlsbad RG Cup - 11. ročník | KV Arena

4. - 13. srpna - Letní sportovní soustředění TopCamp | Sportovní hala Tachov

2 září - Festival SPORTU° | KV Arena

12. a 19. září - Nábor do TopGym Karlovy Vary | Hala TC Gejzírpark

Kalendář akcí a závodů 2023

  • 19 Lis 2023

    MČR DT + SS NNML 2023

    finální rozpis Závodnice:Lions, Kozlova+Laslopová+Bendová, Bernatová+Orlová

  • 18 Lis 2023

    MČR SS 2023

    finální rozpis Závodnice:Stars

  • 11 Lis 2023

    Rycon Cup 2023

    finální rozpis Závodnice: Madagaskar, Lions, Stars, Lukas+Mitro, Kozlova+Laslopová+Bendová, Orlová+Bernatová

  • 05 Lis 2023

    Cena města Chomutova 2023

    finální rozpis závodnice: Madagaskar, Lions, Stars, Lukas+Mitro, Kozlova+Laslopová+Bendová, Orlová+Bernatová

  • 04 Lis 2023

    Oblastní přebor SS a DT 2023

    finální rozpis závodnice: Madagaskar, Lions, Stars, Lukas+Mitro, Kozlova+Laslopová+Bendová, Orlová+Bernatová

  • 28 Říj 2023

    Porta Bohemica Cup 2023

    finální rozpis závodnice: Madagaskar, Lions, Stars, Lukas+Mitro, Kozlova+Laslopová+Bendová, Orlová+Bernatová

  • 22 Říj 2023

    Slavoj RG Cup 2023

    Finální rozpis • závodnice: Madagaskar, Lions, Stars, Lukas+Mitro, +Laslopová+Bendová, Samarska, Flaksová, Kopfstein

  • 15 Říj 2023

    O Hradeckou stuhu

    finální rozpis závodnice: Madagaskar, Lions, Stars, Lukas+Mitro, Kozlova+Laslopová+Bendová, Orlová+Bernatová, Samarska, Flaksová, Kopfstein

  • 16 Zář 2023

    OIG GYM Cup

    Finální rozpis  Závodnice: Kopfstein, Samarska, Flaksová

  • 18 Čer 2023

    Carlsbad RG Cup 2022 - NEDĚLE

    závodnice: Eldarusheva, Bečvářová, Filipenko, Laslopová R.,Zemianková, Žbánová, Balas, Lukas, Pšeničková, Yakimets, Bašistová, Kozlova, Laslopová B., Kopfstein, Samarska, Flaksová, Orlová, Bernatová 

  • 17 Čer 2023

    Carlsbad RG Cup 2022 - SOBOTA

    závodnice: Pšeničková, Yakimets, Bašistová, Kozlova, Laslopová, Kopfstein, Negreskul, Mitro, Bendová, Samarska, Flaksová, Orlová, Bernatová 

  • 28 Kvě 2023

    MČR NST A

    Finální rozpis Závodnice: Laslopová B., Kozlova

  • 27 Kvě 2023

    MČR NML A

    Finální rozpis Závodnice: Yakimets, Pšeničková, Bašistová

  • 21 Kvě 2023

    MČR SEN B

    Finální rozpis  Závodnice: Orlová, Bernatová

  • 14 Kvě 2023

    MČR NST B

    Finální rozpis  Závodnice: Bendová

  • 13 Kvě 2023

    MČR JUN B

    Finální rozpis  Závodnice: Flaksová

  • 06 Kvě 2023

    Milevský pohárek 2023

    Finální rozpis  závodnice: Bečvářová, Eldarusheva, Laslopová R., Žbánková, Yakimets, Pšeničková, Laslopová B., Bendová

  • 30 Dub 2023

    Oblastní přebor VP - NEDĚLĚ

    Finální rozpis  Závodnice: Bendová, Samarska, Flaksová, Orlová, Bernatová

  • 29 Dub 2023

    Oblastní přebor VP - SOBOTA

    Finální rozpis  Závodnice: Eldarusheva, Bečvářová, Filipenko, Laslopová R., Zemianková, Žbánková, Balas, Lukas, Mitro, Negreskul, Yakimets, Pšeničková, Bašistová, Laslopová B., Kozlova, Kopfstein

  • 23 Dub 2023

    Chomutovský pohár 2023

    finální rozpis závodnice: Negreskul, Mitro, Yakimets, Pšeničková, Bašistová, Bendová, Flaksová, Samarska, Bernatová

  • 22 Dub 2023

    Memoriál Aleny Fialové 2023

    finální rozpis závodnice: Filipenko, Bečvářová, Eldarusheva, Zemianková, Laslopová R., Balas, Laslopová B., Kozlova, Orlová

  • 22 Dub 2023

    Kvalifikace MČR JUN A

    Závodnice: Kopfstein

  • 15 Dub 2023

    RG Cup Hradec Králové

    Finální rozpis  Závodnice: Bečvářová, Eldarusheva, Yakimets, Pšeničková, Bašistová, Kozlova, Bendová, Kopfstein, Orlová

  • 07 Dub 2023

    UPREAL Cup 2023

    Finální rozpis závodnice: Žbánková, Yakimets, Pšeničková, Bašistová, Laslopová B., Kozlova, Samarska, Flaksová, Kopfstein, Bernatová

  • 02 Dub 2023

    AJUR Cup 2023

    Finální rozpis  závodnice: Filipenko, Zemianková, Laslopová R., Balas, Žbánková, Laslopová B., Samarska, Flaksová, Bernatová, Orlová

  • 01 Dub 2023

    Jablonecká perlička

    Finální rozpis  Závodnice: Mitro, Negreskul, Lukas, Bendová, Kopfstein

  • 25 Bře 2023

    Ústecký pohár 2023

    Finální rozpis závodnice: Pšeničková, Yakimets, Bašistová, Kozlova, Laslopová B., Bendová, Samarska, Flaksová, Orlová, Bernatová

  • 18 Bře 2023

    Goodwill Cup - Praha 2023

    Finální rozpis Závodnice: Filipenko, Balas, Lukas, Negreskul, Mitro, Samarska, Flaksová, Kopfstein

  • 04 Bře 2023

    Milevský pohár 2023

    Finální rozpis  závodnice: Bečvářová, Eldarusheva, Zemianková, Laslopová R., Žbánková, Laslopová B., Bendová, Kopfstein, Orlová, Bernatová 

  • 02 Led 2023

Archív